Стойността на контракта е 1,102 млрд. евро

„Турски поток” официално минава през България. Държавната „Булгартрансгаз” подписа споразумение със саудитски консорциум за над 1 милиард евро. Проектът получи и подкрепата на Русия в лицето на руския промишлен министър, който е на посещение в София.

Газопроводът ще свързва турско-българската и българо-сръбската граница и планът е да е готов за по-малко от две години.

Разклонението от Турция през България към Сърбия, Унгария и Австрия, държавата нарече „Балкански поток”. По-голямата част от тръбите за него вече са доставени, обяви премиерът, а работата за новото газопроводно трасе би трябвало да започне утре. Срокът е 615 календарни дни. Това означава, че ако утре се започне работа и всичко е по план, газопроводът ще е напълно готов и работещ през май 2021 г.

Петкова: На 1 януари тръгва руски газ от тръбата на "Турски поток" през България

С руска подкрепа и саудитски пари балканското трасе за руския газ е замислено да заработи след по-малко от две години.

„Искам това да го наложим като термин – „Балкански поток”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Ние харесваме това име „Балкански поток”. И разчитаме на доставка на наше оборудване. Руската страна ще доставя тръбите. Има друг изпълнител - това е българският избор, ние го уважаваме”, заяви Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия.

Строителството на приемния терминал за „Турски поток“ е завършено на 95%

Планът е до 1 януари догодина да са готови първите 308 километра. Маршрутът е през 12 области в страната - от Провадия до границата със Сърбия в района на Връшка чука. За преноса на синьото гориво от турската граница до Провадия ще се използват вече изградени тръби. А новите:

„Мисля, че 90% от тръбите са във Варна и Бургас. Доколкото знам, тръбите са руски, но не съм ги купувал аз, нито съм давал да се месят, това си е работа на саудитската компания”, заяви премиерът Борисов.

„Балканския поток” ще струва 1 милиард и 102 милиона евро. Парите са осигурени от саудитски държавен консорциум.

„Отдадени сме на проекта, отдадени сме да доставим в срок всичко, което сме договорили. Това е важна стъпка и за отношенията между България и Саудитска Арабия”, заяви  Хани Али Абдул Латиф Абдул Хади, представител на консорциум „Аркад”.

„Дори с моето всепризнато чувство да скромнича, личните ни отношения с престолонаследника и с краля на Саудитска Арабия направиха проекта възможен. Помните, когато стартираха моите „честни” политически опоненти, проектът „Южен поток” беше спрян не заради друго, а заради корупция и обществени поръчки. Ние ще печелим от транзитни такси, ще си остане български като се изплати. Оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезваме”, заяви Бойко Борисов.

Според енергийни експерти в така обявения проект има рискове - и в сроковете, и в парите. „Балкански поток” можел да е с около 40% по-скъп.

„Дали този проект няма да повтори „Южен поток - да се изградят някакви съоръжения, които няма да се ползват, е много вероятен сценарий”, заяви Христо Казанджиев, енергиен експерт, Българския енергиен и минен форум.

От вчера у нас е руска делегация. Заради нея на гости в Министерския съвет дойде и посланик Макаров. Премиерът Борисов отрече да има влошени отношения между България и Русия заради шпионския скандал.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.