Прокуратурата разпространи нови доказателства по шпионския скандал

Специализираната прокуратура предостави допълнителна информация по шпионския скандал и разследването срещу Николай Малинов. От институцията предоставят приобщен екземпляр на докладната записка на български език, заедно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Прокуратурата разпространи доказателства по шпионския скандал (ОБЗОР)

Според доказателствата през 2013 г. фирмата "Бромак" ЕООД на Цветан Василев е дарила 31 515 евро на Движение "Русофили" за изработване на паметен знак "Самарски кръст" в 200 екземпляра. Сред изнесените документи е и сключен договор между Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) и Националното движение "Русофили" от 2013 г. Движението, председателствано от Малинов е получило 2,2 млн. рубли за журналистически материали, които да отразяват вътрешната и външна политика на България.

Освен това е публикувана и експертиза от чат приложението "Телеграм" на заместникът на Николай Малинов - Юрий Борисов. В него той си пише с жена на име Ивелина. Темата на разговора е необходимостта от създаването на русофилска партия, която да влезе в парламента и да бъде балансьор.

Договор за дарение by Anonymous lPrAl8og6 on Scribd

Договор by Anonymous lPrAl8og6 on Scribd

Докладна записка by Anonymous lPrAl8og6 on Scribd

Компютърно - техническа експертиза by Anonymous lPrAl8og6 on Scribd

Споразумение by Anonymous lPrAl8og6 on Scribd

След като Николай Малинов беше разпитан в следствието, Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „ДУНАРИТ“ АД и „ЕМКО“ ЕООД.

Досъдебното производство е образувано на 09.07.2019 г. за това, че от януари 2014 г. до 03.07.2019 г., на територията на България, Малинов "се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин".

Към момента по разследването са проведени много процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвяне на две компютърно-технически експертизи, събиране на справки и документи.

На 10.09.2019 г. Николай Малинов е привлечен като обвиняем за извършено престъпление. Определена му гаранция от 50 000 лева, която той е внесъл. Два дни по-късно, с разрешение на наблюдаващия прокурор, държавното обвинение разгласи докладна записка на руски език, изготвена от Малинов, в която той, в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ у нас, е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия за постигането й.

ВСИЧКО ЗА ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.