Държавното обвинение публикува докладни записки от Николай Малинов

Прокуратурата публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов. Той беше обвинен в шпионаж и освободен под гаранция.

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ПРЕД NOVА: За връзките с Малофеев и Решетников и дейността на „Русофили"

"Данните (докладни записки) са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи", съобщават от държавното обвинение. И допълват, че разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия (претърсване, изземване, личен обиск) са след предварително разрешение от Специализирания наказателен съд.

Според разпространените от прокуратурата документи  Малинов е написал „ за да се създаде адекватна икономическа основа, ние предприехме действия по безвъзмездно предаване на активи за повече от 1,5 млрд. евро от страна на банкера Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев”.  От написаното става ясно, че връзката с  Малофеев е осъществена по препоръка на Игор Шогальов, бивш министър на комуникациите, и генерал Леонид Решетников. А от януари до  март 2015 година е договорено прехвърлянето на:  телекомуникационна компания, чиято оперативна печалба за 2014 година е била над 170 млн. евро, както и на предприятията от военната индустрия „Дунарит” и „Авионамс” и телевизионни канали, свързани с банкера. Схемата не проработила. 

В сряда пред камерата на NOVA Малинов обясни какви са връзките му с генерал Решетников и Константин Малофеев. Отрече обаче да е получавал пари от тях, както и да е шпионирал в полза на Русия.

Да си направиш партия, е в рамките на закона. Да си направиш неправителствена организация, или медиен пул, да защитаваш своите идеали, е рамките на закона”, каза Николай Малинов.

В документите се казва, че Западът безцеремонно е нахлул в страната ни и „под натиска на англосаксонския Запад България е присъединена към НАТО и Евросъюза, с всичките произтичащи от това зависимости”.  И още -  Малинов пише,  че основната цел е геополитическо преориентиране.  А за постигането й,  освен с телевизия, трябва да се създаде и партия, която да пропагандира промяна на геополитическите нагласи на българите.

Адвокатът по наказателно право коментира докладната. 

„В докладната записка такива факти и обстоятелства, представляващи държавна тайна, той не излага. Това е един анализ, едни разсъждения върху положението в България от гледна точка на русофилството, славянството и източното православие”, смята Людмил Рангелов.

По думите на адвоката делата за шпионаж са трудни за доказване. Последният път, когато в България е имало присъда по обвинение в такъв тип шпионаж, е било през  1978 година. 

„1978 година, ако една такава докладна, но в полза на САЩ, беше написана нямам съмнение, че този човек щеше да е осъден”, каза още адвокат Рангелов.

Посолствата на Съединените щати и Великобритания подкрепиха българските власти в усилията й да се предпази от "злонамерено влияние". Към момента Николай Малинов е с обвинение, но е на свобода, срещу парична гаранция от  50 000 лева.

Откритата докладна, на руски език, за създаване на партия и телевизионна мрежа, които да пропагандират промяна на геополитическите нагласи на българите, председателят на движение „Русофили" обясни така: „Да си направиш партия, е в рамките на закона. Да си направиш неправителствена организация, или медиен пул, да защитаваш своите идеали, е в рамките на закона”.

Захарова: Притеснени сме от обвиненията в шпионаж в България

Руското министерство на външните работи излезе с официален коментар по скандала. Говорителката Мария Захарова каза, че се надява правителството в София да не направи крачки, с които да влоши отношенията между България и Русия.

Външният министър Екатерина Захариева не коментира шпионския скандал и международните реакции.

ВСИЧКО ЗА ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.