"Не беше нещо неочаквано", заяви евродепутатът Петър Витанов

Транспортната комисия на Европейския парламент даде "зелена светлина" за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, предаде БНР.

Транспортната комисия в ЕП отхвърли искането за изтегляне на пакета „Мобилност“

"Не беше нещо неочаквано, предвид вота от миналата седмица, така че ние се подготвихме за този сценарий и от тук нататък следва изпращане на тези досиета на междуинституционален дебат. Нашата основна амбиция остава в търсене и намиране на някакъв компромисен вариант", коментира евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и постоянен член на комисията.

Новаков: Пакет „Мобилност” навлиза в нов етап, ще трябва да се адаптираме

От своя страна евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната-отправна точка. "С другото трябва да намерим компромис до степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива", добави той.

Евродепутат: Все още имаме инструменти, по които да влияем на крайното решение за пакета „Мобилност"

Миналата седмица транспортната комисия отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията. По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка на всеки 4  седмици, като се базира на въглеродните емисии, които такова действие би причинило.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.