Заседанието на транспортната комисия продължи по-малко от десет минути

Европа отхвърли българското искане за цялостно оттегляне на текстовете, които дискриминират родните  превозвачи, спрямо европейските им колеги. Искането беше внесено в сряда вечерта и отхвърлено още в четвъртък от Транспортната комисия.

Още със старта си новият парламент се зае да доведе до край незавършените досиета от предишния си състав. Една от приоритетните им задачи е именно да приключат с пакета „Мобилност”, който вече мина първо четене.

Все пак група страни, предимно от Източна Европа, се опитват да омекотят новите правила, които се оказаха конфликтни и рискуват да разделят Европа за Източна и Западна. Аргументите на нашите превозвачи са, че в този му вид пакетът „Мобилност” ощетява целия транспортен сектор за страни като нашата.

Желязков: Приетите текстове по Пакета "Макрон" се отклоняват от първоначалните си цели

Евродепутатите с единна позиция срещу плана "Макрон"

„Това е крайно неблагоприятно за България, за българския транспортен сектор, както и за страните в периферията. Това е и противоречащо на основните принципи, на които се гради Европейския съюз, за свободното движение на хора, капитали и на стоки. Тези предложени радикални мерки ще убият българския транспортен сектор”, коментира Петър Витанов, член на Транспортната комисия в ЕП, БСП.

„Определено гласуването не е положително за нас. Бих казал, че е отчасти разочароващо. Предстои още едно такова през следващата седмица. Готвим се и за него, макар че не очаквам мнозинствата да се променят особено. Това, което е важно оттук насетне, е нашите превозвачи да ни дадат мандат, с който да успеем да преговаряме, да направим компромис с част от нашите изисквания, но и да прокараме най-важните – да отпадне връщането на камиона, да отпадне и връщането на водача”, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.