Втора година се бави решението и за децата с вродени гръбначни увреждания

Пациенти с тежки диагнози остават без важни препарати и консумативи, въпреки влязло в сила съдебно решение. Става дума за болни от рядко автоимунно заболяване – глутенова непоносимост. Вече втора година се бави решението за финансиране и на стотици деца с вродени гръбначни увреждания.

11-годишната дъщеря на Славея Костадинова има гръбначно увреждане – спина бифида. детето непрекъснато се нуждае от поддържащи консумативи за пречистване на организма.

„Всеки месец ние отделяме между 200 и 500 лева за консумативи, за да осигурим здравето на децата си. В цяла Европа консумативите се реимбурсират. Става дума за деца с множество уреждания. Това е просто една капка в нашия бюджет, но много сериозна”, каза родителят на дете със спина бифида Славея Костадинова.

Здравният министър: НЗОК ще се лицензира като застраховател

От 2013 г. родители и пациентски организации се борят със Здравната каса да финансира консумативите. „Става дума за пациенти със спина бифида, МС, с екстрофия на пикочен мехур”, каза още Костадинова.

„Реалната опасност при тях – да се получават съпътстващи и много по-утежняващи увреждания, които водят до хемодиализа или смърт”, обясни адвокат Анели Чобанова.

След исканията на пациентите, Касата да започва да заплаща консумативите, но само за пациенти с по-леки форми на заболяването. А те, на практика, нямат нужда от такова пречистване.  Междувременно, семействата на тежко болните се обръщат за помощ и към Комисията за защита от дискриминация. Година и 2 месеца по-късно резултат няма, твърдят пациентите.

„Чакаме да приключи висящото производство в КЗД. Това е показател, че има абсолютно неглижиране на правата на хората с увреждания у нас. Бързо производство не само че няма, но то се влачи по-дълго от съдебните дела”, каза Чобанова.

Новият модел за здраве: Частни фондове ще конкурират НЗОК

 Юристите се сблъскват и с друг казус – при болните от автоимунна глутенова непоносимост. В този случай Комисията за защита от дискриминация се произнася, че Касата трябва да им осигурява безплатно животоподдържащи диетични храни. Година и половина след решението обаче болните продължават да си плащат сами.

„Неизпълнението на съдебно решение по нашите закони е престъпление. Тук става дума за погазване на конституция, на права на човек”, каза още адвокат Чобанова.

А междувременно, надзорът на Касата дори издава нови указания за пациентите с глутеновата непоносимост, която е доживотна диагноза. Независимо в коя част на страната се намират, те трябва всяка година да пътуват до болница ИСУЛ и да се подлагат на тежки изследвания, за да доказват, че са болни.

 „Автоматично с това указание – по този начин ги поставя в абсолютна невъзможност да получат това лечение”, каза Чобанова. И от Комисията за защита от дискриминация, и от Здравната каса обявиха за NOVA, че проверяват двата случая и ще излязат с позиции до утре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.