Това обяви здравният министър в парламента

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като застраховател, така че да бъде конкурентоспособна спрямо останалите фондове. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той отговаря на депутатско питане за вида на Касата и новите финансиращи субекти в здравната система - осигурителни фондове или застрахователни дружества в предложения нов модел на здравеопазването, съобщава БТА.

Ананиев допълни, че при предложения нов модел е използвана практиката на почти всички европейски държави, в които има многофондово финансиране.

НОВИЯТ ЗДРАВЕН МОДЕЛ: По-добър ли ще е той за пациентите?

Основната цел на представения модел е да дава право на пациента да избира кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува на територията на страната, пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантира достъпност и финансова устойчивост, каза още Ананиев.

Министерството на здравеопазването ще определя медицинските стандарти, контрол върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Ведомството одобрява основният пакет от здравни дейности, който се съгласува със съсловните организации и се покрива от здравните вноски на българските граждани. Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ, а съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика и продължаващо обучение.

Новият модел за здраве: Частни фондове ще конкурират НЗОК

Не се предвижда промяна в размера на здравноосигурителната вноска, а хората следва доброволно да изберат в кой фонд да се запишат, каза още Ананиев.

Националната агенция за приходите (НАП) ще събира вноските на всички здравноосигурени и средствата от тях ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове. Размерът на средствата ще е равен на броя на записаните във всеки фонд осигурени лица, умножен по средния размер на здравната вноска за всички здравноосигурени. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигурява лицето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.