Светослав Костов има 7-дневен срок да я подаде доброволно

Съветът за електронни медии поиска оставката на генералния директор на БНР. Той получи ултиматум да го направи до края на следващия петък. Тогава щяла да стартира процедура за отстраняването му. Светослав Костов обяви пред NOVA, че не смята да се съобрази с желанието на членовете на съвета.

Снимка: БГНЕС

След тишината в ефира на програма „Хоризонт” за 5 часа и оплакването от страна на журналисти за упражнен натиск в медията, СЕМ реши да поиска оставката на ген. директор на радиото - Светослав Костов.

„Поемането на отговорност се поема с оставка и очаквам генералният директор да поеме своята отговорност по този начин това. Апелирам е до края на следващата седмица генералният директора да подаде оставка, или ще бъде внесен проект за предсрочното прекратяване на мандата”, заяви София Владимирова, председател СЕМ.

А според генералния директор на БНР - не е време за оставки.

„Не мисля, че в такава тежка ситуация, в която се намира БНР, трябва да се стига до абдикиране от поста. Бяха изречени недоказани твърдения, инсинуации, откровени лъжи по мой адрес”, заяви Светослав Костов, изпълнителен директор на БНР.

СКАНДАЛИТЕ В БНР: БСП поиска анкетна комисия, ГЕРБ ще ги подкрепи

Костов е категоричен, че не е упражнявал натиск, а твърденията по негов адрес били откровени лъжи. Директорът има и обяснение, защо се е стигнало до спиране на сигнала на „Хоризонт”, но не иска да каже заради течащата прокурорска проверка.

Отговор на този въпрос няма и в СЕМ, а по думите на Костов, Великова била свалена от ефир по преценка на Николай Кръстев. 

Защо обаче премиерът се наложи да се обади, за да въртене отново Силвия Великова на предишното ѝ място, ако наистина няма натиск в радиото? 

"Защо се е обадил г-н Борисов? Не мога да кажа", заяви Костов.

А Вие защо му се подчинихте на молбата? 

„Не съм се подчинил на моблата. Просто с г-н Николай Кръстев говорихме по темата дали е правилно като решение и заедно и в диалог и с Управителния съвет стигнахме до извода, че може и да не е било правилно. И Силвия Великова още следващата седмица беше два дни на предаване”, заяви Костов.

СЕМ глобява БНР, сезира прокуратурата за цензура в медията

Днес парламентът създаде временна анкетна комисия за радиото. Неин председател е Тома Биков от ГЕРБ. Депутатите гласуваха и Сметната палата да направи финансов одит на БНР.

„Има ли политическо въздействие върху радиото и ако има, кой го прави в най-директния смисъл на този въпрос”, попита Антон Кутев от БСП.

„В последствие този доклад да помогне за промяната на Закона за радио и телевизия, трупането на дефицити е структурен проблем, има ли структурни проблеми - води до зависимост на тези институции”, заяви Биков.  

А Светослав Костов чака да минат всички проверки, както и следващото заседание на СЕМ, за да види дали регулаторът ще стартира процедура по прекратяване на мандата му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.