Искането е заради скандала със свалянето на Силвия Великова от ефир и спирането на сигнала на "Хоризонт"

След скандалите в БНР, СЕМ налага две глоби на Българското национално радио. Те могат да достигнат общо 27 хиляди лева и са заради спрения ефир миналия петък. 

медийният съвет ще сезира и прокуратурата заради, с данните изнесени от журналистите в обществената медия. В същото време журналисти от медията настояват за оставки.  След скандала със Силвия Великова и 5-часовата тишината в ефира на БНР, редколегията се срещна с медийния регулатор.

Даниела Късовска –  заместник-главна редакторка на „Хоризонт" в оставка заяви, че на карта наистина е поставена свободата на словото.Самата Великова цитира пред надзорниците интервю на бившия си шеф в Хоризонт - Ивайло Савов, дадено пред сайта OffNews.

„Репликата или тя или радиото, е много опасна, независимо тя от кого е произнесена и факта, че бях свалена също е толкова  опасно ,че се наложи да ме връща премиера”, коментира Силвия Великова.

Журналисти излязоха на протест пред БНР (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Беше нарушена редакционната ни независимост”, заяви   Николай Петров, заместник-председател на редколегията на „Хоризонт”.

Пред СЕМ журналистите поискаха оставката на генералния директор Светослав Костов, както и на целия управителен съвет. Великова разказа за своя среща с Костов в Борисовата градина. „В тази среща той ми каза: „Имам много голям натиск да бъдеш свалена от ефир”. Аз попитах от кого, той каза: „Не мога да ти кажа обадиха ми се 4- души. Имена няма. Казаха ми, че децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа””, обясни журналистката от БНР.

Директорът на „Хоризонт” подаде оставка

Според членовете на СЕМ  генералният директор, трябва да си понесе последствията. „Съветът ще сезира прокуратурата, за цензура, натиск и заплахи в радиото”, обясни София Владимирова, председател на медийния регулатор.

Заради спрения сигнал той ще глоби БНР с до 27 хиляди лева. Следващата седмица ще стане ясно, дали съвета ще поиска също оставката на Костов. Пред NOVA Стефан Ташев от управителния съвет обяви, че не знае, защо е поискана оставката и на този етап няма да прави коментар.

ДАНС: Не е извършвана профилактика на студийния комплекс на „Хоризонт“

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.