Проверката по казуса бе разпоредена от главния прокурор

Не е извършвана никаква профилактика на студийния комплекс на програма „Хоризонт” на БНР.  Това сочат резултатите от проверката на ДАНС, която беше разпоредена от главния прокурор по повод спирането на ефира на радиото в петък.

Журналисти излязоха на протест пред БНР (ВИДЕО+СНИМКИ)

Разследващите установили още, че не е имало технически проблем, който да налага прекъсване на излъчването. По-късно през деня това потвърди и главният прокурор Сотир Цацаров. Нямало проблем и при преноса на сигнал към апаратната и към „НУРТС България”.

„Спирането на излъчването по предложение на техническия директор на радиото представлява спиране на програмата, а не липса на техническа възможност”, обясни още Цацаров.

Директорът на „Хоризонт” подаде оставка

Според прокуратурата има данни, че техническият директор на БНР е извършил престъпление по служба при спряното излъчване на "Хоризонт". Според резултатите от проверката изцяло извън графика за профилактика Пламен Костов е уведомил генералния директор за сериозен технически проблем, който налага профилактика на студиата на радиото. Той обаче не е уточнил, че говори за спиране на програмата в цялата страна.

От Националното радио обясниха, че няма да коментират прокуратурата, а тази седмица техническият директор е в отпуск. Докато се върне, не можело да се променя нищо в трудовия му договор, уточниха от Радиото.

До три дни ДАНС, КРС и СЕМ трябва да установят защо спряха „Хоризонт”

Оттук нататък случаят се поема от Софийската градска прокуратура.

Програмата на БНР в цялата страна спря миналия петък от 6 до 11 ч. сутринта, в деня след свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова. В този момент пред радиото имаше протести в защита на Великова, която по-късно беше върната на ефир, а шефът на програма „Хоризонт" подаде оставка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.