Не мисля, че в тази тежка ситуация, в която се намира радиото, трябва да се абдикира, заяви Светослав Костов

„Не мисля, че в такава тежка ситуация, в каквато се намира БНР по една или друга причина, трябва да се стига до подаване на оставка и до абдикиране от поста”. Това заяви пред NOVA Светослав Костов, изпълнителен директор на БНР.

„Бяха изречени недоказани твърдения, доста инсинуации, откровени лъжи по мой адрес.  Мисля, че дълго време запазих мълчание”, заяви още Костов.

„В момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който е формирана анкетна комисия в НС, в момент, в който сметната палата ще влезе с АДФИ и ще проверява всички неизгодни договори, сключени до момента от бившето ръководство и дефицита от близо 4 млн. лева, в момента, в който сме в предизборна кампания, не мисля, че трябва да се говори за оставки и промени  в радиото”, заяви Светослав Костов.

СЕМ поиска оставката на директора на БНР

По думите му произнесените лъжи по негов адреса са относно „разходки в Борисовата градина, разговори, натиск”.

„Дори бяха замесени мои близки и децата ми. Това са неща, които са откровени лъжи, неистини и инсинуации”, заяви директорът на БНР.

Попитан защо Силвия Великова беше свалена от ефир, Светослав Костов каза, че не е съгласен с глагола „свалена” от ефир, както и че в отговорностите на всеки директор на програма е да прецени, кой репортер и водещ би се справил най-добре.  

„Г-н Николай Кръстев, тогава изпълняващ длъжността директор на програма „Хоризонт”, е решил, че протестът, който е трябвало да бъде отразен и предаването на следващия ден могат да бъдат направени от друг репортер”, коментира Светослав Костов. „Един от основните аргументи, които ми изтъкна г-н Николай Кръстев, беше наложено наказание на БНР от СЕМ за съобщаване на лични данни на непълнолетно дете”.

 

Защо обаче премиерът се наложи да се обади, за да въртене отново Силвия Великова на предишното ѝ място, ако наистина няма натиск в радиото? 

"Защо се е обадил г-н Борисов? Не мога да кажа", заяви Костов.

А Вие защо му се подчинихте на молбата? 

„Не съм се подчинил на моблата. Просто с г-н Николай Кръстев говорихме по темата дали е правилно като решение и заедно и в диалог и с Управителния съвет стигнахме до извода, че може и да не е било правилно. И Силвия Великова още следващата седмица беше два дни на предаване”, заяви Костов.

Той е категоричен, че няма външен натиск към радиото.

„Неведнъж съм заявявал в разговор с колеги, че ако някой тръгне да упражнява натиск върху тях, аз ще съм първият, който ще отиде да ги защити”, каза Костов.

„Чакам да мине проверката на Сметната палата, чакам да свърши проверката на АДФИ, чакам да видя дали СЕМ ще намери аргументи за стартиране на процедурата”, каза Костов пред NOVA.

Той каза, че има обяснение защо програма „Хоризонт” е замлъкнала за 5 часа, но не може да даде информация, за да не влияе на разследването.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.