Темата коментират Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет и журналистът Петьо Блъсков

„В цялата тази ситуация с Джок Полфрийман има един очевиден факт и не знам защо не се говори за него. Той се състои в това, че наш съд освободи предсрочно един убиец без сериозни съдебни основания. Това е плашещият и зловещ факт". Това заяви журналистът Петьо Блъсков в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Онова, което стои зад този факт, е една пряка връзка във времето между Българския хелзински комитет и участници в съда, който го освободи. Това също е важно и не трябва да го забравяме. Именно за тези отношения се споменава и в съдебното дело”, каза още той.

Издадена е заповед за експулсиране на Полфрийман

„Председателят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев е председател на редица организации, в това число и на мрежа, която се занимава с мониторинг на затворите и арестите”, коментира Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

По думите му Кънев е бил член на Комитета против изтезанията на ООН и като такъв е бил в много затвори по света. „Именно затова той е запознат с международно-правните стандарти във връзка с условията в затворите. Това е част и от работата на Българския хелзински комитет, който извършва мониторинг в затворите и арестите”, каза още той.

Полфрийман обжалва заповедта, с която му се забранява да напуска България

„Не мога да кажа, че нашето становище по този случай е имало решаваща роля. Освен това искам да заявя, че лицето Джок Полфрийман никога не е било номинирано за човек на годината от нас – той е бил номиниран от негова съгражданка'', обясни още Стоянов.

По думите му решението на съда за предсрочното освобождаване на Полфрийман е било „добре обосновано”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.