ВКС ще гледа делото за освобождаването на Полфрийман с 16 дни по-рано

Върховният съд изтегля с две седмици по-рано делото за Джок Полфрийман. Магистратите трябва да решат на 7 октомври дали да дадат ход на жалбата на главния прокурор. Той поиска отмяна на предсрочното освобождаване на австралиеца. А днес в спора около казуса се включи и председателят на върховния касационен съд Лозан Панов.

ГЕРБ са готови със законови промени, които да позволят преразглеждане на решенията за предсрочно условно освобождаване. Това научи NOVA от свои източници в редиците на управляващите. Предложението е внесено днес по обяд в деловодството на парламента. Под него стои подписът на парламентарната правна комисия Анна Александрова. Идеята на ГЕРБ е промените да бъдат гласувани на второ четене, включително в пленарна зала до 23 октомври.

Лозан Панов за Полфрийман: Съдийската колегия реагира непоследователно и неадекватно

Седмица след като главният прокурор поиска от ВКС отново да преразгледа предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман и бе насрочено заседание за 23 октомври, днес изненадващо бе взето друго решение. Съдебният състав с председател Галина Захарова прецени, че цитирам с оглед на "изключително високия обществен интерес и предвид информациите, че Джок Полфрийман не може да се движи свободно, делото следва да се насрочи в кратки срокове.

Така австралиецът ще се изправи отново пред Темида на октомври. Дотогава остава в общежитието за мигранти в Бусманци. „В изпълнението на заповед за експулсиране, която съм издал въз основа на Закона за чужденците, тъй като съм преценил. че присъствието му в страната създава сериозна заплаха за обществения ред”, коментира  гл. комисар Николай Николов, директор на дирекция "Миграция".

 

Полфрийман обжалва заповедта, с която му се забранява да напуска България

За излизането на Полфрийман имало две пречки - липса на документи и искане за ново разглеждане на предсрочното му освобождаване. Засега австралийските дипломати са гарантирали, че вече са готови с документите. Казусът Джок Полфрийман бе обсъждан за трети път и във ВСС. В дебата се включи и Лозан Панов, който застана на страната на Съюза на съдиите. „Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в Закона за съдебната власт да брани независимостта на магистратите.  Изобщо, целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати - независимо дали сме съгласни или не с постановени съдебни актове, е връщане към епохи, които смятам, че би следвало да сме позабравили”, коментира Панов.

Останалите магистрати от Съдийската колегия не се съгласиха с твърденията на Панов. Уточниха, че са задължени да изпратят на Инспектората сигнала срещу Калпакчиев и колегите му  от  младежкото ВМРО, защото той е бил изпратен и до него. А след вчерашния призив на Воеводите да бъде забранен Българския хелзинкски комитет заради намеса в правосъдната ни система, днес дойде и реакция от премиера Бойко Борисов. В интервю за телевизия „Европа” той каза: „Аз винаги съм бил за свободата на словото и за свободата на изразяване на различни позиции.  С БХК сме работили добре в случаите, когато се е налагало....Неправителственият сектор е изключително важен като коректив. Нямаме такива предложения".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.