Той е разпратен на всички институции, които имат отношение по въпроса, съобщи премиерът Борисов

България, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Полша са подписали общ документ, призоваващ за преразглеждане на  пакета „Мобилност”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където се провежда среща на върха.

„Толкова много кръпки му се сложиха, че загуби първоначалния си смисъл. Изпратихме го на ЕК, на парламента и на всеки, който може да вземе отношение. Целта е да го преразглеждаме”, заяви Борисов.

В документа премиерите на тези страни настояват да се вземе под внимание ефектът на някои от мерките в пакета, които имат сериозно отражение както икономически, така и върху зелените климатични политики на ЕС.

 

Мобилният пакет е в процес на преговори между трите основни европейски институции, където все още може да претърпи промени. Очаква се преговорният процес да приключи до няколко месеца.

Транспортната комисия на ЕП даде "зелена светлина" за преговори по пакет "Мобилност"

В писмото се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. „Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.

Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.