Вижте кои морски обитатели можете да видите в Регионалния природнонаучен музей

Изложба в Пловдив показва най-отровните риби в света. Сред най-опасните морски обитатели, които можем да видим са рибите Балон, Скорпион и Морски гоблин.

"Рибите са почти от цял свят, предимно от Тихия, Атлантическия океан и Червено море. Колекцията е събирана около 2 години и половина", каза директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Сред експонатите е и рибата камък, която е сред най-смъртоносните в света. Много успешно се слива с околната среда и трудно може да бъде забелязана. Отровата, която е в шиповете й, е изключително силна.

Рибар улови екзотичен хищник в яз. „Пчелина”

"За отровата й няма противоотрова. Убождането й може да бъде смъртоносно", заяви Тодоров. 

Други интересни екземпляри са рибата крава и рибата куфар. "При тях отровата се намира в специални жлези. Могат да бъдат смъртоносни при консумация. При допир с ръка не могат да наранят човек, така че са общителни, стига да не ги консумираме", каза директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив.  

В Китай откриха гигантски аквариум на височина над 2200 м (СНИМКИ)

В Черно море имаме три вида отровни риби. Музеят разполага само с една от тях."Рибата дракон и звездоброецът се заравят в пясъка и разоплагат с доста силна отрова, в горната си част на гръдната перка, в която има силен токсин. Могат да предизвикат доста силно възпаление. Обикновено плажуващите нямат възвожност да имат пряк контакт с тях в по-каменисти части на морето", каза Тодоров.

Климатичните промени влошават състоянието на Големия бариерен риф

Сред любопитните посетители, дошли да видят отровните риби отблизо, са 5-годишният Павел и неговата баба. "Най-много ми хареса голямата акула", каза малкият Павел.

"Очарована, възхитена и на мен като по-възрастен човек ми е много приятно. Такова съчетание на цветове от природата, просто не знам дали и художник може да ги направи", каза още бабата на 5-годишния Павел Здравка Георгиева.  

Общото за отровните риби е, че те не са агресивни и нападат само, ако са застрашени. Предстои експозицията да бъде допълнена с още видове редки и интересни екземпляри, а докато снимаме в музея, неправителствена организация дари 500 лева за закупуването на 10-тонен аквариум, в който ще се отглеждат акули. За закупуването на съоръжението на музеия са необходими още 50 000 лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.