Николай Димитров още е в ареста

Безпрецедентна ситуация в Община Несебър. Седмица след изборите избраният за  четвърти мандат кмет Николай Димитров не може да встъпи в длъжност, защото е в ареста. Новият общински съвет също не е положил клетва, защото двама от членовете му също са зад решетките. Снощи апелативният специализиран съд отказа да ги освободи.

В Несебър седмица след изборите градът има избран на първи тур кмет, но с решение на Специализирания апелативен съд Николай Димитров е с постоянна мярка „задържане под стража” заради обвинение в търговия с гласове.

Кметът на Несебър и двама новоизбрани общинари остават в ареста (ВИДЕО)

„Имаше демократични избори и кметът Николай Димитров беше избран на тези избори, но знаете какво се случи. Кметът трябва да се върне и трябва да си поеме ръководството на общината”, коментира Вичка Пецанова, жител на Несебър.

„Да, хората са по-скоро озадачени, отколкото притеснени”, смята Стоян Славов, също жител на Несебър.

Новоизбраните общински съветници в Несебър отказват да застанат пред камера. Да разговаря с екипа ни се съгласи загубилият в кметската надпревара Атанас Терзиев. Той не е в новия общински съвет, но е част от стария, който оказва се, че е действащ и в момента, тъй като новите съветници все още не са положили клетва.

Съдът решава дали да остави в ареста кмета на Несебър

„Града си има кмет, който си е назначен от Общинския съвет. На последната сесия взехме решение и той си изпълнява задълженията в момента. По отношение на това, кога ще се събере Общинският съвет, трябва да реши областния управител, който свиква първото заседание на новия общински съвет”, казва Атанас Терзиев, общински съветник от Несебър.

По Закон областният управител е длъжен да свика общинарите в 14 дневен срок след обявяване на изборните резултати. За Община Несебър щяло да стане в последния момент. Юристите в областната администрация проверявали каква е практиката при подобни случаи.

„Проверили сме, не сме се натъкнали на аналогичен случай. В момента подготвяме няколко въпроса към ЦИК, за да ни дадат съответните указания”, поясни Вълчо Чолаков, областен управител на Бургаска област.

За NOVA от Централната избирателна комисия обявиха, че реално кметът на Несебър няма влязла в сила присъда, а само е задържан. Нови избори може да има само ако се стигне до ефективна присъда.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.