В сградата все още витае духът на епохата, в която изгряват звездите на българската естрада

Краси Боев ни отвежда в легендарните студия на „Балкантон”, където в средата на миналия век се ражда българската музика. Там стените са облицовани със специален материал, за да не проникват вредни шумове. Съхраняват се музикални инструменти уникати, на които би се зарадвал всеки голям музей в света. В сградата все още витае духът на епохата, в която изгряват звездите на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов и всички други незабравими изпълнители на българската естрада.

„Това е един уникален инкубатор за музика. Исторически погледнато вече е на 70 години. В студята са записвали всички познати и непознати имена”, посочи Борис Десподов. 

„Когато дойдохме в студиата на „Балкантон” решихме да проверим какво работи. Намерихме слушалки на 40 години и когато ги включихме - те работеха. Преди нещата са се правели така, че да не се чупят. Сега си купуваш кабел за 100 лв., който те предава по време на концерт. Това тук трябва да се превърне в музей”, каза музикантът Радо. 

"Нищо лично": Българка стана "Мисис Европейски съюз"

Оказва се, че в сърцето на „Балкантон” има място и за хаус музика. „Движим се към модерния свят. За мен е гордост да бъда тук. Знам, че сградата е построена през 1952 г. и за нея Тодор Живков е извикал учени отвън, за да изследват мястото. Сградата се намира тук неслучайно”, разказа един от музикантите, записващи в студиото - Шошката.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.