Кадрите от разходката му из хотелски комплекс станаха хит в социалните мрежи

Две министерства ще решават съдбата на мечето, което се изкъпа в басейна на хотел край сопот. Очаква се Министерството на земеделието и това на околната среда да издадат разрешение то да бъде упоено, уловено и преместено в подходяща за него среда в Стара планина. А там, където мечето обича да идва, организираха кампания за приготвяне на огромен сладкиш, който ще му помогне да заспи зимен сън.

Мечка се изкъпа в басейн в Сопот (ВИДЕО)

2-годишното мече Суими отново миналата нощ се е появило край басейна, но този път не се е гмурнало в топлата вода. Снощи, около 19 часа е било забелязано в гората до крайния квартал на Сопот.

„Най-вероятно това мече е преминало от там. Кучетата са се разлаели, излезли са хората. Видяли са го как минава покрай крайните вили”, каза директорът на ДГС-Карлошо Златю Кличев.

Стотици хора от цялата страна вече се включиха в кампанията за събиране на храна за Суими. Необходимо е голямо количество. „А именно тикви - 100 килограма, 100 килограма овес, 50 килограма мед, като разбира се цялата тази храна ще бъде поставена в недостъпно за човек места  в отдалечен район, за да  може мечето да я намери и да заспи спокойно”, каза още управителят на лифт комплекса в Сопот Александра Емилова.

Разбрал за инициативата, жител на града носи от вкъщи две тикви. „След празнуването на Хелоин  останаха тивки, които са свежи могат да се използват за храна. Аз често съм планината и знам, че няма достатъчно храна за дивите животни”, заяви Йонко Вангов.

„Става въпрос за 2-годишно мече, което най-вероятно се е отделило от своята майка и е загубило ориентация и държа да отбележа, че то е абсюлютно безобидно”, добави кметът на Сопот Деян Дойнов.

 

Над 10 000 души са подкрепили петицията мечето да не бъде отстреляно. Историята с мечето в Сопот влезе вече във всички световни медии.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.