Темата коментира доц. Ивелин Такоров от ВМА

"Една такава кампания винаги е навременна. Сами съзнавате колко важен морален акт е донорството и как може да помага на обществото. В момент, в който трансплантационната програма на държавата е в застой, една подобна кампания е изключително наболяла и важна, тъй като именно увеличаването на донорството може да увеличи броя на трансплантациите и на спасените животи в страната". Така началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА доц. Ивелин Такоров коментираначалото на кампанията за насърчаване на донорството.

НАДЕЖДА ЗА ЖИВОТ: България - на дъното по донорство в Европа

"Имаме добре подготвени трансплантационни центрове, екипи, листи на чакащите, отговарящи на всички страни на закона. Единственото, което пречи на бурното развитие на трансплантологията, е ниският брой донори на милион население. Тъй като да се осъществи една трансплантация е необходим донор. Ако няма органи, няма трансплантация", обясни той в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” 

"Целта на тази кампания е не толкова фактическият човек да декларира желанието си за донорство, защото знаете, че в закона са позволени и двете норми – да се декларира съгласие за донорство или да се откаже категорично. Целта на кампанията е да се говори за този процес", каза още Такоров. 

"Ние не разчитаме хората масово да се втурнат, за да декларират съгласието си да бъдат донори. Основата е да има диалог и в семействата да си споделят дали подкрепят подобна съдба, дали този процес им е близък или далечен", посочи още той.

Отбелязваме Международния ден на донорството

"1 150 е броят на хората, които чакат за трансплантация в последните дни. Това е променлива величина, защото някои от нуждаещите се пациенти не могат да дочакат трансплантация и загиват по време на чакането. При една по-добре развита донорска система има потенциал тези листи да обхванат повече нуждаещи се хора. Бройката, която цитирам е относителна. Това е броят на регистрираните официално в агенцията реципиенти, които потенциално чакат донор", обясни още доцентът.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.