Над 1000 души са в листата на чакащите, а 4 пъти повече са на хемодиализа

Днес е Световният ден на донорството. България е на последно място в Европа по брой трансплантирани хора. Една от причините е сериозният недостиг на донори. Над 1000 души са в листата на чакащите, а 4 пъти повече са на хемодиализа. На този фон трансплантациите през миналата година са едва 40. Извън статистиката поглеждаме проблема в очите. Срещаме се с пациент, който е трансплантиран преди 22 години и с лекаря, който продължава да се грижи за подарения от непознат живот.

Да дариш надежда, като дадеш частица от себе си на близък или непознат - това не е просто благородство. Това е втори живот - подарък, който чакат хиляди. "За бъбречна трансплантация чакат около 1050-1100. Това число е много малко, то е в пъти повече, над 10 пъти повече", каза пред камерата на "Събуди се" нефрологът проф. Емил Паскалев. 

Чакащите се надпреварват с времето. Преди години избраните са малцина, а един от късметлиите е Михаил. "Трансплантиран съм преди 22 години в Южна Африка. 3 години бях на хемодиализа, не ни искаха никъде да ни трансплантират в Европа", каза още трансплантираният пациент Михаил Ганков.

Отбелязваме Международния ден на донорството

Годината е 1997-ма. Животът му е в риск. Отброява всеки ден от хемодиализата. Далеч от дома Михаил търси изход от безизходицата, но се надява на чудо. "5 месеца чаках донор. Това е шанс 1 на 1000 да съвпадне донора", заяви Ганков.

След намереното спасение в Африка Михаил се прибира в България. Оттогава досега оценява всеки ден. Живее своя втори живот с нов бъбрек. В "Александровска" болница проф. Паскалев и неговият екип се грижат за Ганков и за всеки трансплантиран.

Именно тук преди 50 години е направена първата успешна бъбречна трансплантация у нас. Докато пациентите чакат донор, проф. Паскалев помага на хиляди хора. "Трансплантираните жени могат да имат деца, колкото си искат. Имаме 22 деца, имаме майки с по 2 деца. връщат се на работа, работят като здрави хора", каза проф. Емил Паскалев.

Преди цели 32 години е опериран пациентът с най-дълъг живот, който е успешно трансплантиран. Тогава е само на 25 и до ден днешен живее нормално. Добрият лекар е преди всичко добър човек - спасител в бяло, който се поставя на мястото на пациента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.