Данните са от социологическо проучване, направено по поръчка на здравното министерство

Едва 35% от българите са готови да станат донори. Данните са от социологическо проучване, направено по поръчка на здравното министерство. 

Почти 32% са съгласни органите на техен починал роднина да бъдат дарени. Не е малък и делът на хората, които ще го направят само защото това може да се случи и на техен близък.

Близо 60% от българите смятат, че в името на това да има повече донори, лекарите няма да направят нужното, за да спасят човешки живот при евентуален инцидент.

Започва кампания за насърчаване на донорството

42% пък признават, че не биха дали съгласие от суеверие и страх, че така ще предизвикат съдбата си. На този фон само 4% отричат напълно донорството.

Данните показват още, че повече от половината българи не знаят нищо за донорството. Затова и здравното министерство започва национална кампания за насърчаване на дарителството.

Повече от две години Димитър живее благодарение на т.нар. "изкуственото сърце". Мъжът чака сърдечна трансплантация отдавна, но въпреки това не е загубил надежда. „Аз съм оптимист, вярвам, че чудото ще стане”, казва той

От началото на годината  у нас са направени 44 трансплантации като най-много са бъбречните и чернодробните.

Извършиха първата в света гръбначна трансплантация

В същото време повече от 1 000 българи продължават да чакат за нов орган. Заради малкия брой донори в България страната ни все още не може да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, чрез която можем да получим орган при спешен случай.

У нас едва 35% са готови да дадат шанс за живот на друг човек след смъртта си, но в Европа този процент е около 55.

Медиците дават рецепта как да стане това. „Няма страхове, има притеснения. Ако има ясноти, те ще вземат правилното решение” казва проф. Паскалев.

Затова и амбицията на здравното министерство е да сложи край на тази тенденция. „Да увеличим броя на трансплантациите е важна мисия - това трябва да е кауза на всички нас”, каза здравният министър Кирил Ананиев

За да насърчат благородния жест от министерството ще разпространят и специални карти, с които всеки може да декларира съгласието си да стане донор. Тя обаче няма да има юридическа стойност и последната дума отново ще бъде на близките.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.