Окончателно избирателната активност в столицата на първия тур е 49,77%

Фрапиращото разминаване на гласоподавателите в София на първи и втори тур не повлиява на изборния резултат, обявиха от ЦИК. Заради техническата грешка от Избирателната комисия преизчислиха активността за София на първия тур.

Окончателно избирателната активност в столицата на първия тур е 49,77%, а грешният брой на избирателите категорично не променя изборния резултат в столицата.

ЦИК обявява избирателната активност по време на вота

От ЦИК обявиха за NOVA, че тези 100 000 избиратели не отговарят на изборните права за местните избори, по отношение на правилото за уседналост, а за машинации категорично не можело да се говори.

„Техническата грешка се отнася до избиратели, не до гласове. Тези 100 000 избиратели, не влияят на самия изборен резултат. Разликата, която се е получила от 100 000 избиратели, е въз основа на погрешно подадена информация от страна на Областната администрация”, заяви  говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Резултати от балотажа на местния вот при 100% обработени протоколи

„Нали не си представяте, че ако някой тръгне да прави машинации на вота в София ще го направи по толкова глупав начин. Това, за съжалени, е една проста техническа грешка, която няма отношение към изборния резултат. Това е броят на имената в избирателните списъци от 2017г. Сега ще попитат защо има такава разлика в имената - на местните избори са с половин милион имена по-малко в сравнение с всички останали”, коментира проф. Михаил Константинов, математик.

Във вторник Изпълнителното бюро на БСП излезе с решение, че левицата застава зад решението на Мая Манолова за касиране на изборите в София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.