То е откарано в плевенска болница

10-годишно дете с опасност за живота, след падане от каруца. Инцидентът е станал в Луковит. Детето е било само в каруцата и не е успяло да удържи подплашения кон. 

Снощи в ромската махала в Луковит животът бил обичаен: в 7 вечерта дядото се прибрал с каруцата и влязъл вкъщи да вземе ключ.„Аз докато идвам, гледам нито каруца, нито кон, разбираш ли - качват са двамата ми внуци, единият скача, другият не можа, удари си главата и това е”, обясни Красимир Саботинов, дядо на падналото момче.

10-годишният Персиян е в реанимацията на университетската болница в Плевен. Момчето е идвало от ромския квартал "Изток", паднало е и конят е продължил още 150 метра надолу. От началото на годината само в Луковит има два инцидента заради каруци.

Кола удари каруца и се преобърна (СНИМКИ)

За снощния случай от полицията обясниха, че е битов и няма други участници на пътя. „Образувано е досъдебно производство, в рамките на което ще се изяснят причините”, обясни Георги Георгиев, началник група “Криминална полиция”, РУ-Луковит.

По закон, общината решава за кои пътища и дали въобще да забрани каруците. В Луковит те нямат право да се движат само по главния път. Годишно там има по 30-40 глоби за между 50 и 100 лева на собственици на каруци. Снощният инцидент е стимул за още контрол, обяснява кметът Иван Грънчаров. „Това може да бъде малко катализатор да забраним въобще движение на каруци не само по главните пътища. Ще е много добре, ако не излезе от местната власт. Винаги има недоволство, когато са крайни решения, но когато е закон, ние ще сме длъжни да го изпълним и тогава няма да сме ние виновните”, обясни градонаначалникът.

Сега в Луковит няма нито 1 регистрирана каруца. Има около 200-300 незаконни обаче, признава кметът. 32-годишният Северин Жулиянов прибира с каруцата 6 деца от градина - три негови и три на брат му. Движи се само в махалата и ги е научил да се държат здраво, за да няма шанс да паднат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.