Отсечката ще бъде открита утре от президента Александър Вучич

Готова е магистралата, която свързва сръбския град Ниш с българската граница. Очаква се участъкът от Общоевропейския транспортен коридор номер 10, свързващ Европа с Азия, да бъде открит официално утре от президента на Сърбия Александър Вучич.

Трасето е дълго близо 23 километра и се очаква да облекчи значително придвижването от Калотина към Ниш. До 1 декември преминаването от там ще бъде безплатно, обяви днес Александър Вучич. Досега целият трафик от България през Сърбия към Западна Европа преминаваше през опасната поредица тунели по тесния път през Сичево дефиле. Сръбски медии пишат, че проектът се е забавил заради свлачища и така магистралата се е оскъпила.

Премиерът откри и новата отсечка от АМ "Струма" (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Сърбия завърши един огромен проект, за който се говори вече десетина години. Освен икономически ефект, новата отсечка ще има и огромно значение за безопасността. На практика от Белград до българската граница вече ще се стига за по-малко от 3 часа”, заяви вицепремиерът и  министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.

„Ще продължим да строим нови пътища в цяла Сърбия, защото това е много важно. Ако искаме хората да останат и да живеят тук те трябва да имат хубава инфраструктура”, каза още тя.

Поскъпват пътните такси в Сърбия

От българска страна автомагистрала "Европа", която също е част от коридор номер 10, започна да се строи в края на май. Очакванията са тя да бъде завършена до 2021 година. На утрешното събитие ще присъстват министър-председателят Бойко Борисов, както и министърът на транспорта Росен Желязков. Очаква се Вучич и Борисов да си говорят и на български език

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.