Това се случва само 13 пъти на 100 години

В понеделник наблюдавахме изключително рядко космическо явление, случващо се веднъж на 13 години. Най-малката планета - Меркурий премина пред Слънцето.

Космическият феномен се нарича „Пасажът на Меркурий”. Малката планета обикаля около Слънцето веднъж на всеки 88 дни, но да се види пред него от земна гледна точка е много по-рядко събитие.

Вторият тур на изборите минава под знака на ретрограден Меркурий

Преминаването на Меркурий пред Слънцето в България се виждаше най-добре около 14:30 в понеделник следобед. Въпреки облачното време интересът в двора на Обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина беше голям.

„Красивото се състои в това, че с точност можем да измерим относителните размери на вътрешните планети като Меркурий и Венера и тяхното относително разстояние до Слънцето. Тези наблюдения се правят още от отминалите векове, особено за пасажа на Венера, което ни показва всъщност колко сме малки във вселената”, каза Милен Минев, докторант в катедра „Астрономия” към СУ.

Меркурий преминава пред Слънцето около 13-14 пъти за един век. Следващото такова събитие ще бъде на 13.11.2032 г.  За любителите на хороскопите – явлението няма да повлияе на настроенията и чувствата им.

Репортер: Добромир Николов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.