Градът е на воден режим заради ниските нива на язовир „Студена”

Нов вариант за водния режим в Перник. Градът остава на сухо всеки ден за 12 часа. Водата ще бъде спирана в 8 сутринта и пускана в 8 вечерта.

Предложението беше направено на извънредна среща между кмета на града и директора на ВиК- Перник.

Кметът на Перник върна за преразглеждане предложения воден режим

Въпреки че днес в Перник валеше, нивото на язовир „Студена” край града остава критично. Затова и няма вариант водният режим да се размине.

"Колкото по-бързо влезем на воден режим, колкото и да е болезнено това за всички перничани, толкова повече имаме шанс да избегнем по-голяма катастрофа. В момента сме изправени пред огромна катастрофа", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Само след 5 дни градът остава на сухо - за цели 12 часа всеки ден. Дали, обаче, след пускането на водата вечер, хората няма да започнат да се запасяват, областната управа тепърва ще търси начини да се справи с проблема

"Изискали сме от директора на ВиК абсолютен контролен режим върху ползването на питейна вода за всякакви различни от първа необходимост нужди", каза още областният управител на Перник Ирена Соколова.

 

 

Режимът вероятно няма да е еднакъв за всички

 "В този график има риск високите квартали да са с ниско водоподаване, те ще направят в момента разстановка как тази ситуация да бъде преодоляна и как част от жителите на Перник да не бъдат ощетявани", заяви Владимиров.

Търси се вариант да се осигури водоснабдяване, което да стигне от язовир „Долна Диканя” до „Студена”. Обмисля  се и водохващане от Владайския канал.

"Говорим за спешност в момента. Говорим за нещо, което трябва да се направи буквално утре", каза директорът на ВиК-Перник Иван Витанов.

Ще се търси и вариант за финансиране от държавата за ремонт на пречиствателната станция на града. От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че премиерът е разпоредил на регионалния министър Петя Аврамова да се намери максимално бързо решение на ситуацията. 

Воден режим в цяла Пернишка област (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.