Причината е намаленото количество вода в язовир "Студена"

Воден режим в цяла Пернишка област. Решението ще засегне около 122 000 души, които живеят в областта. Причината за тази извънредна мярка, която се взема за първи път от 1993 г. насам, е намаленото количество вода в язовир "Студена". С водния режим се размина Радомир.

Пет месеца без дъжд оставили язовира само с 5 милиона кубика вода. А вместимостта е 25 милиона. Появиха се съмнения, че не само сушата е причина за изпразване на язовира. От ВиК Перник обаче отричат водоемът да е изпускан с последната една година.

Обсъждат въвеждането на воден режим в Перник и Радомир

Водата в Перник и околностите ще спре от 18 ноември, като ще бъде пускана за 6 часа на денонощие - от 16:00 до 22:00 часа.

Скоро решение може да няма, освен ако не завали, категорични са шефовете на ВиК-Перник. 

Неофициален режим обаче в областта има през цялото лято, когато водата доста често бива спирана. 

„Нивото на язовира падна до критичния минимум - ситуация, в която трябваше да се предприемат болезнени мерки. За съжаление те не бяха предприети. Оправданията - било предизборна кампания, че видите ли има шанс да завали дъжд. Конкретна отговорност трябва да се търси от шефа на ВиК и от областния управител. Това са хората, които трябваше да следят случващото се от месеци наред”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Поредна авария остави без вода половин Перник, Батановци и села

„Снощи в 20 ч. пак я спряха. От няколко месеца е така”, споделя жителка на града. Перничани са принудени да пълнят съдове с вода, за да се справят с проблема.

„Очаквахме пролетните дъждове да си свършат работата. В София валя, тук – не”, заяви Иван Витанов, управител на ВиК-Перник.

Преди месец от ВиК-Перник предупредили общината, че водата в язовира свършва. Отговор обаче идва едва сега - трябвало да се направи график за режим.

„Аз тази тема съм я повдигнал преди два месеца, далеч преди старта на предизборната кампания. Падайки под 10 милиона, нивото на язовир студена вече навлизаме в ситуация, в която трябваше да се предприемат болезнени мерки. За съжаление, те не бяха предприети”, заяви Станислав Владимиров, кмет на община Перник.

Според изчисления на хидролози трябва да вали поне седмица без спиране, за да започне язовирът да се пълни и дъното отново да се покрие с вода.

Появиха се и съмнения, че язовирът е източван заради планов ремонт.

„От три години една капка не е изпусната във връзка със санирането на стената”, заяви Витанов.

Според хората в района и малкото вода, която има изтичала преди да стигне до чешмите. По данни на КЕВР загубите на вода в Перник надвишават 75%.

„Вие не може да си представите какъв автогол сами си вкараме. Затова чакахме, чакахме, но дъжд няма. Тази година сме направили с триста аварии повече, 70% повече аварии точно заради това дълго засушаване и поради това, че мрежата е невероятно амортизирана”, заяви Витанов.

От областната управа не обясниха защо не са взети превантивни мерки преди да се наложи режим на водата.

За рисковете от безводие се знае отдавна. Според последния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране загубите на вода в региона заради стара инфраструктура и спукани тръби е 75% загуба на питейна вода. За безводието се сигнализира в Атласа на водния риск, представен от световния ресурсен институт, като по скалата от 0 до 5 рискът от засушаване в региона е над 4,5.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.