Мемориалът представлява художествена композиция от 5 скулптури

В събота се проведе тържествена церемония по откриването на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на българската армия през Първата световна война – сраженията при Дойран. 

Мемориалът представлява художествена композиция от 5 скулптури на генерал Владимир Вазов и четирима от неговите войници. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на монумента. В нея са се включили и много народни представители, общественици и граждани. 

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ако трябва да разкажем всичко за паметника ще е необходимо да се върнем в 30-те години на миналия век. Тогава е първата инициатива, дори е направена и първа копка. Събрани са необходимите пари, но идва 9 септември 1944 г. и средствата изчезват. През 2000 г. отново е подета инициатива и е поставен паметен знак, но само това. В началото на 2018 г. в Плевен беше създаден инициативен комитет. От месец март, на практика, започна активната кампания за набиране на средства и представяне на проекти. Сега, година и половина по-късно, ще видим един прекрасен паметник – цяла композиция от пет фигури. Монументът възлиза на малко над 220 000 лв.”, разказа министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.