Преди години хулигани го бяха огънали – от тогава на статуята не бе посягано

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад "Славейков" изчезна. Синът остана без бастуна, на който се подпираше. Без него ръцете на Пенчо Славейков стоят необичайно, сключени като за молитва, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Вандализмът сполетя композицията на Георги Чапкънов само шест месеца, след като бе поставена на обновения площад. Пейката с двамата поети бе посрещната с любов от хиляди столичани, а за туристите отново стана любимо място за снимки. Мнозина софиянци са така привързани към тази творба, че не приеха добре промяната с бронзовата сянка под пейката, матирана до блясък.

Снимка: БГНЕС

По-късно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви във Facebook, че е поръчан нов бастун. 

"Скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови ще бъде възстановена - вече сме поръчали изработването на нов бастун. В момента се преглеждат записите от камерите и се уточнява кога точно е бил откраднат. Тази година скулптурата беше реставрирана и върната на площада. Нейни автори са Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов", пише още градоначалникът.

Това е третото посегателство над скулптурата. Веднъж бастунът е откраднат, втори път - изкривен, а сега отново го няма. „Нито съм го видял, нито искам да го виждам в тоя вид. Не знам от какво да ги правя, да му се не види... И от скрап съм правил, пак го крадат. Може би ще трябва да сложа железен, да се види че не е бронз да не го пипат”, коментира скулпторът Георги Чапкънов.

На площада има видеонаблюдение, като записите се проверяват от полицията. „Надявам се да успеят да идентифицират конкретния извършител и той да влезе в затвора. Знаете, че оттам минават хиляди хора. На пейката се сяда редовно”, каза Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата на столицата.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.