Националният съвет на левицата се събра на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори

Повече от 7 часа продължи Пленумът на Националния съвет на БСП. В партията обсъждаха резултатите от местните избори и последиците от тях.

Още преди началото на форума имаше очаквания, че ще бъде поставен и въпросът за лидерството в партията. По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова, както и шефът на предизборния щаб - Кирил Добрев,  трябва да подадат оставка. Причините - провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България.

„Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на Пленума нямаше дискусия по този въпрос", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Президентът на ПЕС Сергей Станишев от своя страна отчете тревожна тенденция.

„Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година, при три различни избора – национални, европейски и местни, при условия, когато ГЕРБ ерозират от времето, скандалите, корупцията и злоупотребата с власт, въпреки това българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на Пленума.

„Това е големият въпрос, който трябва да бъде обсъден на Националния съвет, а и в целия период до Конгреса. Това не беше направено 2017 г., не беше направено след загубата на европейските избори. И ако сега се тръгне по същата линия да заметем нещата под килима, не ни очаква добра перспектива и за следващите парламентарни избори”, заяви Станишев преди Пленума.

Той посочи, че основната причина за загубите на левицата се дължат на подмяна на характеристиките на партията в последните години.

„От програмна и идейна партия, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. Така БСП се превръща от демократична в авторитарна партия”, коментира Станишев и добави, че БСП се е самоизолирала от европейското социалдемократическо семейство.

Президентът на ПЕС коментира и искането на оставки в партията, зад което застава и той.

„Оставките не са най-важното. Най-важното е дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да разшири доверието към БСП и да се спечелят следващите избори”, заяви той.

 

Според Станишев стартирането на цикъла за избор на ново ръководство и председател на партията се използва, за да се манипулират нещата и отново да не се води същинска дискусия и анализ, а да се мине по процедурните хватки. „Нещо, в което Кирил Добрев е много добър, но не и в печеленето на избори”, коментира още Станишев.

50 членове на БСП искат оставката на Нинова

Самият Кирил Добрев има друг прочит на изборите.

„За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори. Входът на БСП за местната власт е през областните градове", отбеляза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 000 български граждани, което е с близо 100 000 повече в сравнение с 2015 година.

„За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен - това се посочва в един от изводите на доклада”, представен от Добрев днес. „ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 000 човека. И ако БСП в началото на Прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно”, смята Добрев.

В своя доклад Добрев посочи още, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата. „Тези избори бяха показателни за това – имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите- вече са общински съветници, а не пълнеж в листите”, допълни Кирил Добрев и даде примери с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини. 

Депутат от БСП: Няма основание да се иска оставката на Нинова

Други членове на партията смятат, че е необходима промяна в ръководството на столетницата, ако иска тя да се представи по-добре на следващия парламентарен вот.

„Цялостното представяне на БСП на тези избори дава предпоставки за една промяна в ръководството на партията. Ако искаме да се представим по друг начин на предстоящите парламентарни избори. Аз не смятам, че това е БСП - на 130 години да се борим за второ място”, заяви Борислав Гуцанов.

Целта на столетницата била управлението на държавата, а не да бъде една от мимикриите в парламента.

„За мен е важно да се направи точна преценка на изборите. Как гледате на алтернативния анализ и искането на оставки? Този анализ в голяма степен е верен, нека видим другия”, заяви Янаки Стоилов. „Алтернативният анализ в много висока степен е верен. „Нека видим другия анализ, тъй като трябва да се установи дали фактите, върху които се води дискусията са едни и същи. От там нататък е важно да се търсят решения, които могат да използват, това което БСП постигна на изборите на определени места. Оставката на Нинова не е реалистично в момента. Въпросът е да се проследят тенденциите, защото проблемите в БСП се натрупват от много години”, коментира депутатът от БСП.

Георги Гергов каза, че сега не е моментът да се занимават с оставки и подчерта, че той не е искал такива и във внесената по-рано през тази седмица декларация той не се е подписвал под исканията за оставки.

„Сега трябва да направим анализ и да видим какво правим. БСП е повишила подкрепата си с 40 000 гласа, което е нищо. Генерална промяна е необходима. Битката не е моя или на някого, битката е за партията”, заяви той и добави, че подкрепя провеждането на пълен цикъл отчети и избори в БСП на всички нива. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-тия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години. Това се отнася и за мандата на Националния съвет и председателя на партията. След промените в Устава, обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП.

„Трябва да изберем правилата, а те изискват време. Предният път не можа да се случи това нещо. Това е препъни камъчето. Ако днес се опитат да махнат или заобиколят комисията по правилата, няма да е истински и коректно. Ние трябва да си кажем болните места и да ги коригираме”, добави още Гергов.

Димитър Дъбов коментира, че партията не е успяла да изпълни целта си да удвои числеността на общинските си съветници и кметовете на общините.

„Даването на добра оценка, след проведените избори е нелогично, защото подобни резултати няма”, коментира той.

Не на това мнение е Георги Гьоков. Според него искането за оставки на председателя на щаба и председателя на партията не е на дневен ред, защото отговорността за изборните резултати е на организациите по места.

„Резултатите не са толкова черни колкото са изкарани в паралелния анализ. Въпреки че БСП изгуби изборите, тя е една партия, която е тръгнала без кметове в областните градове, от 38 депутати да извоюва 80 депутати, да спечели президентски избори и да се представи по-добре на местните избори от предходните. Смятам, че това е сериозен успех на това ръководство”, заяви той и каза, че този резултат в национален мащаб е удовлетворяващ, с изключение на този в Стара Загора.

През април предстои за първи път да има пряк избор за нов лидер на левицата. Но дотогава трябва да се приеме специален правилник.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.