Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

"Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е още по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Защото прокуратурата участва в процеса за даване на справедливост. Съзнавам, че обществото очаква това и ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания". Това заяви новият главен прокурор Иван Гешев, минути след като президентът Румен Радев обяви, че е подписал указа за назначаването му. Преди това държавният глава и Гешев проведоха среща на "Дондуков" 2.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

„Имам приоритети, но няма да ги коментирам. Процедурата не е приключила, докато не встъпя в длъжност като главен прокурор”, каза още Гешев.

Той коментира и заявеното от Радев намерение за започване на широк обществен дебат за промени в Конституцията. "Президентът ме уведоми за това. Говорихме по темата. Няма какво да кажа повече", коментира Гешев.

Президентът подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Моето мнение е, че прокуратурата е част и трябва да остане част от съдебната власт. Това е мнение на почти цялата магистратска общност. Ако сте чули правилно, президентът каза, че ще инициира дебат по темата за конституционните реформи. Не съм чул обаче какво смята президентът, че трябва да бъде променено”, заяви още той.

„Не мисля, че съм работил селективно по делото КТБ, както и екипът от следователи, прокурори и съдебни служители. Това ще стане ясно и в хода на съдебното производство”, каза още Гешев в отговор на журналистически въпрос.

„Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в държавата. Смятам да развенчая мита, че той е всевластна и безконтролна фигура. Главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. Рационално е българските политици да внасят сигналите си в компетентната прокуратура. Те не трябва да използват главния прокурор за реклама”, смята Гешев.

„Не мисля да споделям проблемите на прокуратурата. Не сме безгрешни, но не сме и виновни за всичко. Борбата с престъпността зависи от охранителните органи, прокуратурата и съда. Не може една система да не работи и за всичко да е виновна само една структура. Резултатите на българската съдебна власт са нелоши”, допълни Гешев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.