Радев се срещна с Гешев на "Дондуков" 2

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Това съобщи държавният глава след среща с Гешев на "Дондуков" 2 във вторник.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

След първоначалното му избиране за поста кандидатурата на Гешев бе върната от президента за ново гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС). Гешев ще бъде шестият поред главен прокурор след демократичните промени у нас. 

"Подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие, а не съмнения в обществото. Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал”, каза Радев в изявление, направено след разговора във вторник. 

"По време на срещата ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички", каза Радев. И допълни, че "българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки на политици и магистрати, за „Апартаментгейт”, за грабежа на КТБ".

„Възмездието е истинският тест за новия главен прокурор”, заяви още държавният глава, като подчерта, че трябва да бъдат посочвани „всички виновни”.

„Въпросът е в цялостния модел на БГ прокуратура, в нейното устройство и функции, във връзките й с други институции. Това е трудна тема, непокътнат от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, представители на институции, професионални сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. България ще стане нормална европейска държава, когато обшществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите”, завърши Радев.

"Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е още по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Защото прокуратурата участва в процеса за даване на справедливост. Съзнавам, че обществото очаква това и ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания. Имам приоритети, но няма да ги коментирам. Процедурата не е приключила, докато не встъпя в длъжност". Това заяви новият главен прокурор Иван Гешев, минути след като президентът Румен Радев обяви, че е подписал указа за назначаването му. 

Той коментира и заявеното от държавния глава намерение за започване на широк обществен дебат за промени в Конституцията. "Президентът ме уведоми за това. Говорихме по темата. Не съм чул обаче какво смята президентът, че трябва да бъде променено", заяви Гешев.

„Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в държавата. Смятам да развенчая мита, че той е всевластна и безконтролна фигура. Главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. Рационално е българските политици да внасят сигналите си в компетентната прокуратура. Те не трябва да използват главния прокурор за реклама”, смята новият обвинител номер 1 на републиката.

„Не мисля да споделям проблемите на прокуратурата. Не сме безгрешни, но не сме и виновни за всичко. Борбата с престъпността зависи от охранителните органи, прокуратурата и съда. Не може една система да не работи и за всичко да е виновна само една структура. Резултатите на българската съдебна власт са нелоши”, заключи Гешев.

Мандатът на настоящия главен прокурор - Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Иван Гешев може да заеме мястото му до края на тази година, ако той бъде избран за председател на Антикорупционната комисия. В края на работния ден на сайта на парламента беше публикувана концепцията на Цацаров за това как би се развила институцията през следващите години. На първо място Цацаров предлага всеки член на комисията да има ясен ресор и ангажименти. Той предлага преструктуриране на  КПКОНПИ  и създаването на дирекция, свързана с информационната сигурност и обслужване. По думите му Инспекторатът към Антикорупционната комисия трябва да се заеме с въпросите по етичност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.