Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст в сряда

Великият актьор Стефан Данаилов е една от легендите на българското кино. В негова памет нека си припомним някои от най-култовите реплики от хитовите му роли.

СНИМКИ НА ВЕЛИКИЯ НИ АКТЬОР ВИЖТЕ ТУК

„Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?” – „Дами канят” (1980 г.)

„ - На доктор всичко се показва, а на съпруг нищо не се казва.

- И на инструктор не се отказва.” - диалог между Стефан Данаилов и Невена Коканова ("Дами канят", 1980 г.)

„Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека" – "Дами канят" (1980 г.)

„Страх ме е от смъртта! Не го крия. Аз съм егоист и не мога да си представя света без мен. Не че тук имам да свърша неща, без които не може. Не...Не знам другите хора как са, но аз се страхувам. Дано да съм кодиран за по-дълъг живот" – „Романът на моя живот”.

„Женското тяло е хубаво нещо. Зависи на кого е и какво има вътре. Може да е изящно и фино, но празно и тогава е по-добре да си гледаш някоя скулптура” - „Романът на моя живот”.

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов

„Мъжът е лабилно същество. Ранимо, уязвимо. Той е по-слабият. Да, в него е семката, но родът, плодът е там, на друго място. Затова жената е по-силната. Тя е тази, която решава. Една жена може да даде много на един мъж, може и да го срине. И не само в поезията, това е реалността" - „Романът на моя живот”.

„Отношението ми към Невена Коканова се променяше през годините. Гледах я като хубава жена, като актриса, като нещо повече от партньорка. Беше светъл човек - добър и кротък. Голяма звезда, но никога не спекулираше с популярността и с красотата си” - „Романът на моя живот”.

България скърби за Стефан Данаилов (СНИМКИ)

Обичаният български актьор почина на 76-годишна възраст в сряда. 

Той беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато бе приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите си дробове. От лечебното заведение съобщиха, че великият ни актьор е издъхнал към 00.15 ч. в нощта срещу сряда.

Един от големите ни български актьори Стефан Данаилов има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.