Снежната буря обърка плановете на милиони американци за празника

Част от Съединените щати днес беше затрупана от сняг, като снежните бури нарушават пътния и самолетния трафик в навечерието на Деня на благодарността, който е празничен за страната, предаде БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Блокирани по пътищата камиони, излезли от пътя и закъсали автомобили - това беше честа сцена в западната част на страната и в Средния запад. Там много пътища останаха затворени след снежните бури и стотици полети бяха анулирани заради силните ветрове. Около 55 милиона души се очаква да потеглят по суша или по въздух за дългия празничен уикенд, започващ от Деня на благодарността.

Снимка: EPA/БГНЕС

В Ню Йорк силният вятър може да накара организаторите да не издигат във въздуха гигантските балони, които са традиционна част от парада Деня на благодарността, провеждащ се утре сутринта местно време.

Хаос по летища и магистрали в САЩ заради лошото време (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снегът и виелиците засегнаха първо Колорадо и Уайоминг и се преместиха днес на изток и към района на Големите езера. В Денвър снежната покривка достигна 30 сантиметра и близо 500 полета бяха анулирани, а други 500 закъсняха. Хиляди пътници трябваше да спят на летището. В южните части на Орегон и северните части на Калифорния властите посъветваха населението да си остане у дома заради риск от така наречената "циклонна бомба" - бързо и масирано спадане на атмосферното налягане насред буря, което предизвиква силни ветрове. В щата Невада поривите на вятъра достигнаха вече 155 километра в час, тоест със силата на ураган от втора категория.
Според метеоролози за първи път от 1962 г. подобен бурен метеорологичен феномен засяга северозападната част на страната.

Снимка: EPA/БГНЕС

Заради лошото време сега 200 000 домакинства в различни щати, сред които Уисконсин, Индиана, Кентъки и Мичиган, са без ток.

Миналата зима северните части на САЩ преживяха историческа студена вълна с рекордно понижение на температурите, при което загинаха около 20 души за една седмица в края на януари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.