Предвидена е и четиристранна среща за Сирия

Лидерите на НАТО обсъждат състоянието на Алианса на двудневна среща на върха в Лондон. Очаква се Доналд Тръмп и Еманюел Макрон да разискат средствата, които страните членки отделят за отбрана. 

Съединените щати подготвят нови мита за френски стоки

Предвидена е и четиристранна среща за Сирия, с участието на Макрон, Борис Джонсън, Ангела Меркел и Реджеп Ердоган.

На двудневната среща на върха ще присъства и българска делегация, начело с президента Румен Радев. Преди заминаването си държавният глава подчерта, че форумът е възможност страната ни да се утвърждава като фактор за стабилност.

Очаквам интересна и, надявам се, откровена дискусия. Светът е все по-динамичен, все по-трудно предсказуем и залозите – и във вътрешнополитически, и в регионален, и в глобален мащаб стават все по-големи. Затова и НАТО е изправено пред редица предизвикателства. Това, което се очаква с интерес, е търсенето на по-ефективни и по-бързи механизми за вземане на решения на високо политическо ниво. Този Европейски съюз има амбицията да бъде фактор на световната сцена, но е поставен в стратегическия триъгълник САЩ – Русия – Китай”, заяви Радев. И допълни, че „България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.