Тя ще участва в климатичната конференция на ООН в Мадрид

Климатичната активистка Грета Тунберг пристигна днес в Европа, предаде БТА. 

Яхтата ѝ акостира в пристанището на Лисабон след триседмично плаване през Атлантика с платноходен катамаран. От португалската столица Тунберг ще продължи към съседна Испания, за да участва в климатичната конференция на ООН в Мадрид.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Пристигането ѝ съвпадна с публикуването на нов научен доклад, според който има все повече доказателства, че светът става все по-топъл. През сегашното десетилетие вероятно ще бъде регистриран нов температурен рекорд.

Обявиха Грета Тунберг за автор на годината във Великобритания

Тунберг пристигна от САЩ, пътувайки на 15-метровата яхта "Ла Вагабонде" на австралийско семейство. Корабът се движи с възобновяема енергия, използвайки слънчеви батерии и хидрогенератори за енергийните си нужди. Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит приветства ролята на Тунберг в привличането на вниманието към заплахата от климатичните промени.

Грета Тунберг отказа награда за опазване на околната среда

Очаква се в Лисабон младата екоактивистка да се срещне с местни лидери и други активисти. Представители на шведската активистка заявиха, че не могат да потвърдят кога тя ще замине за Мадрид, намиращ се на 600 км на изток.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.