16-годишната екоактивистка участва в конференция за климата в Мадрид

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг призова световните медии да отделят по-малко внимание на нейния глас и повече на гласа на онези, които вече са засегнати от продължаващото извънредно положение с климата, предадоха световните агенции и БТА.

Стотици хиляди шестваха срещу климатичните промени в Мадрид

Активистката заяви, че тя и съратничката й от "Петъци за бъдещето" - Луиза Нойбауер от Германия, са "привилегировани" и гласовете им са "чути много пъти". Това мнение тя изказа днес на пресконференция в рамките на 25-ата международна конференция за климата на ООН в Мадрид, която ще продължи до 13 декември.

Грета Тунберг пристигна на срещата за климата на ООН

"Задължението ни е да използваме вниманието на медиите, за да дадем глас на онези, които най-много се нуждаят от това. Извънредната ситуация с климата не е това, което ще окаже влияние върху бъдещето, а това което вече засяга ежедневието на хората", каза 16-годишната Грета Тунберг.

Грета Тунберг пристигна в Европа с яхта

"Много е важно да се вслушваме в коренните народи, защото те страдат, а правата им се нарушават по целия свят. Хората, особено от глобалния Юг и от автохонните общности, имат нужда да бъдат чути, защото извънредната ситуация с климата е не само нещо, което ще окаже влияние върху нас в бъдеще, но и нещо, което влияе върху живеещите днес деца", каза шведската екоактивистка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.