Екип на NOVA присъства по време на трансплантацията на бъбрек в Александровска болница

Млад мъж получи шанс за пълноценен живот, след като близките на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, решиха да дарят органите й. Екип на NOVA присъства на трансплантацията на бъбрек в Александровска болница с екипа на доц. Красимир Янев, ръководител на Катедра „Урология”. Ива Софиянска-Божкова разказва за шанса за втори живот и лекарите, които правят мисията възможна.

ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ: Жена в мозъчна смърт дава шанс за живот на пациенти

„Информираха нашия координатор, че има такава донорска ситуация във Варна. Ставаше въпрос за 57-годишна жена, която след инсулт, е изпаднала в мозъчна смърт. След като разбрахме, тръгнахме към съответното място. В случая бяха подходящи черен дроб и бъбреци. Впоследствие се оказа, че единият бъбрек е засегнат от заболяване и решихме да не рискуваме да бъде трансплантиран”, каза д-р Владислав Младенов от УМБАЛ „Александровска".

НАДЕЖДА ЗА ЖИВОТ: България - на дъното по донорство в Европа

„Бяха извикани шестима души от цяла България. Ние трябваше да изберем един от тях. Последва мултидисциплинарно обсъждане с различни специалисти, на което се взе решение кой пациент ще получи органа”, допълни още той.

Още по темата гледайте във видеото.