Още в петък Басейнова дирекция е взела проби от реката

Извънредна среща в областната управа в Пловдив. Поводът е замърсяването на река Въча с машинно масло. Разливът е в района на град Кричим. Според експерти има опасност от екокатастрофа.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На срещата стана ясно, че най-вероятната причина за замърсяването на реката е вътрешна авария или ремонт на турбините на ВЕЦ „Въча-1”. Контролните институции са установили, че изтичането на нефта е от изхода на централата.

Каква е причината за замърсяването на река Струма?

Още в петък Басейнова дирекция е взела проби от реката и е установила, че няма замърсяване във водата. Не е установено да има и умряла риба. Очаква се в края на следващата седмица да излезе информация какво точно вещество е изтекло във Въча.

„Това изтичане, което се е получило е инцидентно. То може да се дължи на някаква вътрешна авария или да е допуснато изтичане при ремонт”, каза Митко Стойчев, гл. експерт в Областната управа на Пловдив.

„Нарушението е на ВЕЦ „Въча-1”. Санкцията, която може да бъде наложена е между 5 000 и 15 000 лв”, допълни Областният управител на Пловдив Дани Каназирева.