Повече от пет часа е продължила проверката за установяване на източника на замърсяване на река Струма в района на Перник

След като през годините сме виждали река Струма във всякакви оттенъци на синьо, зелено и кафяво, от четвъртък тя е в червен цвят. От РИОСВ – Перник направиха проверка за установяване на източника на замърсяване, която е продължила повече от пет часа.

Водата в река Струма се оцвети в червено (СНИМКА)

В ефира на NOVA един от протестиращите срещу замърсяването на реката - Марио Антонов показа бутилка с вода, която е напълнил в четвъртък от реката.

„Този цвят на водата беше такъв вчера между 13 и 18 часа. Бяха подадени сигнали до РИОСВ и Басейнова дирекция. Те извършиха проверката. Обадиха ми се от Басейнова дирекция и ми казаха, че не са установили предприятието, което е замърсило реката. Моето мнение е, че във водата има сажди. Аз съм гражданин, не съм еколог, не знам до колко съм прав. Сами виждате, че цветът на водата е ужасен”, каза той.

 

 

„Ние като граждани не можем да посочим предприятието, от което идва замърсяването. Имаме подозрение, но не сме ние хората, които трябва да посочат причинителя на замърсяването. За жалост институциите отново не отреагираха по адекватен начин”, посочи още Антонов.

Според него замърсяването може да доведе до нова екокатастрофа в язовир „Пчелина”, защото реката се влива в язовира. „Може да доведе и до по-големи последствия, защото хората поливат градините си с нея”, коментира Марио Антонов.

Локализиран е източникът на днешното замърсяване на река Струма

„Категорично не съм съгласна че не си вършим работата и че не са установявани замърсителите при предходни замърсявания”. Това заяви Аделина Стоянова - директор „Контрол и превантивна дейност" РИОСВ- Перник.

„При предходни замърсявани, са извършвани незабавни проверки и са установявани източниците на замърсяване. Това са действащи обекти, на които са налагани санкции. В конкретния случай има предполагаем замърсител и това не е действащ промишлен обект”, посочи тя.

„Извършени са проверки веднага след получаване на сигнала вчера. Промишлените обекти в района са проведени веднага. Не са установени нарушения при тях.

„Южно от канала, който е локализиран, има огромни терени, на които са били изградени стари металургични предприятия и там има остатъци от тяхната дейност”, каза още Аделина Стоянова.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.