Темата коментират журналистите Валери Найденов и Ивайло Крачунов

Препоръката на Венецианската комисия за контрол над главния прокурор предизвика буря в отношенията между президента и премиера у нас. Румен Радев настоя за промяна в Конституцията и реформа в съдебната власт. Премиерът пък е против и предложи прокурор да контролира главния обвинител в държавата.  

Борисов: Радев не е президент, а опозиционен лидер

„Сблъсъкът между премиера и президента е много сериозен. Между тях често има конфликти. По темата за главния прокурор двамата имат крайно противоположни позиции. Ще видим кой ще излезе печеливш. Правителството  правилно подкрепи поправките, които бяха предложени от Венецианската комисия. Друг е въпросът обаче колко е правилно да бъде предлагано да има фигура на разследващ прокурор, който да е над главния прокурор. Смятам, че г-н Гешев е добър юрист и не се нуждае от контролиращ орган“. Така журналистът от „24 часа“ Валери Найденов коментира обтегнатите отношения между държавния глава и министър-председателя. 

Президентът: Ще внеса промени в Конституцията

„Това беше нормално театрално представление. В това няма никакъв смисъл, дълбочина и резултат. Какви са отношенията им, хората не ги интересува“, смята журналистът Ивайло Крачунов.

Радев и Борисов се скараха дори заради зачестилите инциденти с коли на НСО. Постави се въпросът кой използва автомобилите на службата.

„Трябва да се разгледат функциите на службата. НСО трябва да охранява политици и хора, които получават заплахи за живота си, а не да вози като такси чиновници от президенството. Заплатите в президенството са достатъчно високи и не е нужно да ползват автомобили на службата“, обясни Валери Найденов.