Учените са стигнали до този извод след анализиране на данни от кръвна плазма на 4263 души

Хората остаряват биологично на три етапа, като основните преходи са на 34 години, на 60 и на 78 години, пише БТА.
Американски невролози установиха, че остаряването не е дълъг и непрекъснат процес, който настъпва с еднаква скорост през живота. Откритието ще помогне да бъдат опознати механизмите на някои възрастови заболявания като сърдечносъдовите или Алцхаймер.

Пенсиите скачат с 6,7% от юли догодина

Учените от Станфордския център за изследване на болестта на Алцхаймер са разработили нов метод за прогнозиране на възрастовите промени по протеинови нива в кръвта. Така са идентифицирали и вълнообразните етапи на остаряването.
"Тези промени се проявяват в резултат от движението на клъстери протеини по определени модели. Кулминацията се проявява на три вълни на стареене", пишат специалистите в сп. "Нейчър Медисин".

Старостта пречи на развитието на рака

Учените са стигнали до този резултат, като са анализирали данни от кръвна плазма на 4263 души на възраст от 18 до 95 години. Те са разглеждали нивата на около 3000 протеина, движещи се в биологичните системи. От тях 1379 варират с възрастта. Големи промени в нивата са забелязани на възраст около 34, 60 и 78 години.

Създават клетки, които могат да победят рака и стареенето

Причината не е ясна, но ако протеините могат да бъдат проследени до източника, лекарите например ще могат да кажат, че черният дроб старее по-бързо от средното.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си