Глобите варират от 500 до 2000 лв.

Започват масови проверки за нарушения при продажбата на пиротехника. По данни на МВР до момента те са едва 4 за цялата страна, а съставените актове са 3. А глобите за нелегална продажба варират от 500 до 2000 лв. Всяка година в небето политат тонове барут под формата на пиротехнически изделия. 

„От дълги години използваме на празниците фойерверки и досега не сме имали злополуки. Допринасят за  доброто настроение”, смята потребителят Мартин Николов.

Мартин оглежда какво предлага пазарът за пиротехнически изделия тази година. Казва, че винаги чете указанията за безопасна употреба.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Кои са най-опасните фойерверки?

„Основните грешки при употребата на пиратките е, че се палят повече от една наведнъж и се държат в ръка. Някои хора пък се опитват да ги преработват. При римските свещи също основна грешка, че се държат в ръка”, обясни управителят на фирма вносител на пиротехника Дима Савова.

Всяко пиротехническо изделие си има инструкции за употреба. А по закон физическо лице може да си купи до 5 килограма пирохетнически изделия, които отговарят на критериите за средна степен на опасност и нисък шум.

Как да изберем безопасна пиротехника за празничната заря?

„От 500 до 2000 лв. е сакнцията за търговци за нерегламентирана търговия с пиротехнически изделия. Обикновено пикът за незаконна тътрговия съвпада с пикът на търсенето. Но в София се наблюдава един спад поради факта, че се откриха много търговски обекти, лицензирани с валидни разрешения за търговия”, каза Милен Писаров, началник на сектор КОС, СДВР.

Проблем остава продажбата на пиротехника на деца. Въпреки че по закон да е забранена, възрастни често купуват неподходящи за тийнеджърите изделия.

„Трябва да се внимава и ако има вятър, да се следи накъде ще бъде насочено. Забрана е да се употребяват пиротехничдески изделия до обекти с леснозапалими материали, както в близост до лечебни, учебни заведения, също така до манастири и храмове”, каза инсп. Иван Игнатов - сектор КОС, ГДНП.

Инспектори проверяват безопасността на коледните стоки

24 нарушения за търговия с пиротехнически изделия са констатирани от МВР за миналата година. От тях 21 са за търговска дейност и 3 за неправилна употреба. 9 души са пострадали през 2018-а година. За тази година инциденти няма.