Темата коментира финансистът Стойне Василев

„Ако се запази тенденцията, българите ще похарчим над 2,5 млрд. лв. само за посрещането на коледните и новогодишните празници. Между 24 и 31 декември ще харчим между 250 и 300 млн. лв. България е в топ 5 в света на страните, в които работещите ще изхарчат най-голям процент от заплатите си, около 30%. Тази година има изследване, че все повече работодатели дават бонуси, така че ще има пари, за да се покрият разходите, свързани с подаръци”. Така в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” финансистът Стойне Василев обясни разходите, които ще бъдат направени за празниците в края на годината.

„Тренд”: 33% от българите ще отделят до 100 лв. за коледно-новогодишните празници

„Аз бих препоръчал да не отделяме повече от 10% от нашите доходи за подаръци. Не е важна стойността, а по-скоро, уважението и жестът. Хубаво е да си направим бюджет, в който да разпределим сумите за подаръци, за посрещане на новата година”, добави Василев.

„Това, което може да се направи и е най-практично - да заделим сумите, които са задължителни за плащане през януари. Ако парите не ни стигнат и се наложи да теглим кредити, нека изберем варианти като овърдрафт, който лесно може да се погаси и е с доста по-ниски лихви. Да вземем от приятели или познати. Нека не прибягваме до най-бързите и удобни решения, които понякога биха излезли скъпо”, посъветва Стойне Василев.

Повече гледайте във видеото.