21% няма да купуват подаръци за близките и приятелите си

Близо 87% от българите ще празнуват Коледа. Тези, които заявяват, че няма да празнуват са най-вече представители на религиозните общества. За 35% от хората Коледа е по-важен празник от Нова година, но най-голям дял (43%) смятат, че двата празника са еднакво важни.

Това се посочва в редовното проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници. Проучването е реализирано в периода 29 ноември - 9 декември 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1006 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

69% от анкетираните декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници. Малко над една пета (21%) пък споделят, че не възнамеряват да купуват. Основната група от тези, които няма да купуват подаръци, са хора над 70 г.

Как да направим Коледа по-екологична?

През 2017 г. делът на възнамеряващите да отделят между 21 и 50 лева за подаръци е най-голям – 23%. През 2019 г. регистрираме положителна тенденция в това отношение – най-големи дялове се отчитат при планиращите да отделят между 81-100 лв. и 101-200 лв. за подаръци – по 19%.

Най-голям дял (33%) планират да отделят до 100 лв. за коледните и новогодишните празници. 72% спазват традициите на Бъдни вечер, но само 13% спазват коледните пости, като сред постещите най-голям дял са хората над 60 години.

Дядо Коледа смени шейната със... сърф (ВИДЕО)

Близо три четвърти (74%) са тези, които украсяват дома си с коледна украса, а 25% пък не украсяват домовете си.

Само 1% от българите ще празнуват Коледа в чужбина, а 79% ще празнуват в населеното място, в което живеят. За сравнение, през 2017 г., деклариращите, че ще прекарат Коледа в населеното място, в което живеят са 84%.

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (60%) ще празнуват вкъщи. Само 6% ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 4% в заведение в друг град в България. Общо 2% - както през 2017 г., ще бъдат в чужбина – при близки или на почивка.

За повече от половината български граждани (55%) е най-важно времето със семейството и приятелите, което ще прекарат, когато става дума за коледните празници. 6% пък споделят, че за тях най-значими са почивните дни покрай коледните празници, а за 7% това са спазването на традициите.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“. То е посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници. Проучването е реализирано в периода 29 ноември - 9 декември 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1006 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.