Литургията бе отслужена от патриарх Неофит

В навечерието на Рождество Христово бе отслужена тържествена литургия в катедралата „Свети Александър Невски". Негово Светейшество българският патриарх Неофит пожела на българските семейства да бъдат заедно и да множат добрите ни дела.Той се обърна към вярващите с думи за вяра и смирение. Службата започна в 18:00 ч. и продължи близо час. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие, според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание", заяви патриархът.

На Светата литургия в храма, на която бяха дошли много вярващи, Негово светейшество прочете откъса от Евангелието за раждането на Исус Христос в пещерата във Витлеем.

 

„Благословена да бъде традиционната празнична трапеза, която ни събира на Бъдни вечер. Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се заради нас и за нашето спасение божествен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Исус Христос, каза още  патриарх Неофит.

Какво повеляват традициите на Бъдни вечер

На Бъдни вечер милиони християни по света сядат на празничната трапеза, за да посрещнат  празника. Трапезата може и да не е богата, но традицията повелява ястията да са постни и да са нечетен брой. Репортерът на NOVA Ивомира Пехливанова посети дома на многочленното семейстно на отец Василий, което показа как отбелязва празника. 

„Очаква ни една скромна и постна вечеря. От 10 години празнуваме по този начин. Сядаме на земята и се храним заедно. Приземяване се. Пожелаваме на всички християни да се смирят и да отворят сърцата си за Господ”, споделиха отецът и съпругата му.

Репортери: Златина Зехирова, Ивомира Пехливанова