Втори ден тече спешна проверка на водопроводната мрежа в града

Навръх Коледа тече спешна проверка за течове по водопроводната мрежа в Перник. Много от жителите на града останаха почти без вода за празниците. Според експерти се губят около 90 литра вода в секунда. Специална техника и багери разравят тръбите, за да открият големия теч.

Кметът на Перник: Локализиран е много голям теч

Втори ден продължава да се копае около магистралния водопровод, който преминава през „Стомана”-Перник. Тръбата се проверява на всеки 150-200 метра. От „Стомана” оказват пълно съдействие на институциите. Те са категорични, че не става въпрос за нерегламентирано източване на вода, а за много стара тръба, която е изгнила.

Тръбопроводът, който преминава през индустриалната зона, включително и през завод „Стомана”, захранва с питейна вода няколко пернишки квартала.

„Това е от главните ни водопроводи”, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

Установено е, че от него има изтичане на вода.

„Сложихме системи за контрол на вход и изход на периметър от 2,5 км”, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Откриха ешерихия коли във водата на два пернишки квартала

В този периметър течът е от около 90 литра на секунда.

„В момента търсим оттичане на 90 литра в секунда. При положение, че сега отпускат по 300 литра в секунда на Перник, тук да изтичат 90 е напълно недопустимо”, заяви Караниколов.

Запитан дали е сигурно, че става дума за теч, а не за авария, кметът на Перник заяви, че не може да твърди такова нещо.

А за да покажат, още рано сутринта багерите започнаха да копаят. Целта е през 150-200 метра да бъдат направени изкопи, за да се установи откъде изтича питейната вода.

„Търсим къде изтича водата. Ако слезете надолу, и сега има вода, питейна, чиста”, обясни Караниколов.

От пернишкия завод „Стомана” са категорични, че течовете са от магистрален водопровод, който бил стар и най-вероятно - пробит.

„Ако има на територията на „Стомана”, не е кражба, а е теч”, заяви Константин Стаменов, „Стомана индъстри”.

Резултатите от проверката трябва да излязат до дни.