Във вторник полиция влезе в пернишкия завод

„Специалистите локализираха много голям теч в рамките на около 2-2,5 километра. Започват спешни изкопни работи, за да може да се установи откъде е този голям теч". Това заяви пред NOVA кметът на Перник Станислав Владимиров. 

Като част от мерките срещу водната криза в Перник във вторник вечерта полиция и експерти влязоха на територията на предприятието "Стомана". Там се търсят точните места на течовете от водопреносното трасе. Целта е да се установи дали става въпрос за авария, или за нерегламентирано включване.

За проблеми с течове призна и по-рано тази сутрин в предаването „Здравей, България". „Затова във вторник бе взето решението да започнат изкопи и с временна апаратура да се локализира мястото, откъдето изтича вода. Не може да се твърди, че става въпрос за кражба”, заяви Владимиров относно проверката в пернишкия завод „Стомана”.

Полиция влезе в пернишкия завод „Стомана”

По-рано през деня във вторник премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с представителите на кризисния щаб на Перник. На срещата беше решено, че трябва да се направи обследване по мрежата на Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 л/с. Няколко часа по-късно в завода влязоха багери и тежка техника. На място бяха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Пред NOVA кметът на града допълни, че по време на празниците Перник ще бъде на облекчен воден режим. „Перничани ще имат вода малко преди обяд до 22.00 ч.”, обясни Владимиров.

Откриха ешерихия коли във водата на два пернишки квартала

Той коментира и сигналът за ешерихия коли в два от кварталите на града. „Аварията в кв. „Проучване” ще бъде отстранена още в сряда. В окръжната болница всички, които имат оплаквания, ще бъдат прегледани”, поясни Станислав Владимиров.

По думите му увеличениeто на водата е абсурдно и нелепо в създалата се ситуация.

„Нямаме нерегламентирани отклонения и очакваме институциите, след като направят проверките, да излязат с официални становища. Ако има някакво отклонение на територията на "Стомана" не е кражба, а е някакъв теч”, обясни Константин Стаменов, директор на завода.

Повече по темата гледайте във видеото