Необичайна кампания е от Пазарджик

Необичайна кампания за стимулиране на спорта. В Пазарджик ще намаляват данъците на семействата с деца, които тренират. Планираното финансовото облекчение е в размер на 30% от дължимите налози.

Вече 11 години каратето е неделима част от живота на спортиста Иван Иванов. "Когато отворих вратата на тази зала се усмихнах и си казах, че това е моето място", каза Иван, спортист № 1 за 2019 г. на Пазарджик". 

Зад гърба си ученикът има десетки национални и международни отличия, а преди дни грабна и приз за най-добър спортист на Пазарджик. 

"Даде ми много добра основа в живота. Ако трябва да опиша каратето с една дума, то тя е учител. Спортът ме е научил да давам най-доброто от себе си и да съм целеустремен", каза още Иванов. 

Целеустремеността на своите спортисти възнамерява да поощрява и общината. 30% по-ниски местни данъци и такси ще плащат родителите, чиито деца спортуват, а сред инициаторите на идеята е и златното момиче Ренета Камберова.

"Искаме по този начин да мотивираме всеки един родител, да обръща внимание на спорта", заяви Камберова. 

Затова и Иван се надява общинските съветници да дадат зелена светлина на предложението. "Вярвам, че броят на спортуващите ще се увеличи и това ще е добре за целия град", каза той. 

На това разчита и неговият треньор. "Чрез спортуването те трябва да позабравят малко тези таблети, телефони, които довеждат до затлъстяване, застояване", добави треньорът по карате Васко Пеев. 

Владимир Илиев е Спортист на годината на България

Родителите на Иван  приветстват идеята за по-ниски данъци. Вече имат и план как да оползотворят спестените от налози средства. 

"Тези пари отново ще бъдат инвестирани в развитието на спортната кариера на синовете ми", добави бащата на Иван - Христо. 

В момента активно спортуващите деца в града са повече 3000. За да могат да се възползват от данъчните облекчения, те трябва да отговарят на определени условия. 
 
Плановете на общината не се ограничават до спорта. Амбицията е в бъдеще привилегии да има и за децата,които се развиват в сферата на изкуството.