По думите на заместник-министъра на регионалното развитие вода в Перник може да има през март

Водният режим в Перник може да бъде отменен през март. Такава прогноза направи заместник- министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

В момента водните количества в язовир "Студена" не позволяват отмяна на режима през януари. На място беше и министърът на икономиката Емил Караниколов. От днес е в сила и планът за справяне с кризата. Правителството отпусна нови 30 милиона лева.

 

 

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви в ефира на „Здравей, България” заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир „Бебреш”, без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могъл да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище”, коментира Нанков.

МВР влиза във ВиК дружествата, МС отпуска още 30 млн. лв. за Перник (ОБЗОР)

По думите му водата в язовир „Тича” ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК оператора. „Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен”, коментира заместник-регионалният министър.

Нанков обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%.

„От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода, когато има достатъчно количество в язовир „Студена”. Възможно е такова да има още през март и след пролетното снеготопене през април – май”, заключи Нанков.

Аварийният план за Перник влиза в сила

"Пречиствателната станция ни е изключителен приоритет. Там са строителите, в момента очакваме просто проектант, всичко това да се свърши през днешния ден. Така както сме казали до 2 седмици, тя да е подготвена. Парите днес ще бъдат по сметка на общината, общината ще трябва просто да анализира на колко дружества ще трябва да бъде възложено. Трябват ни различни специалисти", пък коментира министърът на икономиката Емил Караниколов.